Ülkemizde hastalık yayılımında rol oynayabilecek, insan trafiğinin yaşandığı yerlerde çalışmalarına devam eden Zabıta Müdürlüğü ekiplerimiz, enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak için ilgili bakanlıklarca gönderilen korunma ve kontrol önlemlerini esnaflara tebliğ ediyor. 13-03-2020 tarihinde ilgili bakanlıkça yemek yenilen yerlerde genel enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak için uygulaması önerilen temek enfeksiyondan korunma ve kontrol ilklerinden bazıları aşağıda belirtildiği gibidir. 1.Masalar arası mesafe bir metreden az olmayacak şekilde (tercihen 2 metre) düzenleme yapılmalıdır. 2.Özellikle eller ile sık dokunulan yüzeyler kapı kolları, bataryalar, tırabzanlar, sık dokunulan düğmeler, telefon avizesi, ortak kullanım alanlarındaki tuvalet ve lavabo temizliğine özen gösterilmelidir. Bu alanların temizliği için su ve deterjan ile temizlik yapıldıktan sonra 1: 100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu veya klor tablet kullanılmalıdır. 3.Bardak ve tabak gibi ortak kullanılan eşyalar her kullanım sonrasın su deterjanla yıkanmalı ve kullanıma kadar temiz bir ortamda saklanılmalıdır. 4.Restoran çalışanları, el temizliğine dikkat etmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve u ile yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri kullanılmalıdır. 5.Herhangi bir solunum yolu enfeksiyonu (ateş, öksürük, solunum sıkıntısı vb.) bulguları olan personel şikayetleri düzelene kadar çalıştırılmamalıdır. Konu hakkında bilgi edinilmesi ve işyerinizle masalar arası mesafe 1 metreden az olmayacak şekilde düzenleme yapmanız, aksi takdirde haklarında 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. Maddesi kapsamında cezai işlem uygulanacaktır.