Yalova’da ilk kez gerçekleştirilecek “Anıt Ağaçlarla Uyumlu Kentler Söyleşisi”, “Söz Uçar, Ağaç Kalır” mottosuyla anıt ağaçların çevresel ve kültürel değerini bilimsel bir yaklaşımla ele alacak
Yalova’da ilk kez düzenlenecek Anıt Ağaçlarla Uyumlu Kentler Söyleşisi, 5 Mayıs 2025 Pazartesi günü saat 13.00’te, Yürüyen Köşk’te gerçekleşecek. Etkinlikte, Türkiye genelindeki anıt ağaçların ekolojik, tarihsel ve kültürel önemi bilimsel temelde ele alınacak.
BİLİMSEL PERSPEKTİFTEN ANIT AĞAÇLAR
Etkinliğe; anıt ağaçların korunması ve rehabilitasyonu üzerine çalışmalar yürüten değerli akademisyenler Prof. Dr. Mustafa Var, Prof. Dr. İbrahim Turna ve Doç. Dr. Ahmet Hakyemez konuşmacı olarak katılacak. Uzmanlar, anıt niteliği taşıyan çınar ağaçlarıyla ilgili yürüttükleri tescil ve rehabilitasyon çalışmaları hakkında bilgi paylaşımında bulunacak.
YÜRÜYEN KÖŞK’ÜN GÖLGESİNDE ÇEVRE BİLİNCİ
Cumhuriyet tarihinin çevreci vizyonunu yansıtan Yürüyen Köşk ve önündeki tarihi çınar ağacının gölgesinde gerçekleşecek söyleşi, doğa ve kültürel miras arasında kurulan bağı güçlendirmeyi amaçlıyor. Etkinlik, soru-cevap ve katılımcı paylaşımlarıyla zenginleşerek interaktif bir deneyim sunacak.
Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, etkinliğe dair şunları söyledi:
“Anıt ağaçlar, yalnızca doğanın değil, kültürümüzün ve tarihimizin de yaşayan tanıklarıdır. Kıymetli hocalarımızın, tescilli ve anıt nitelikli çınar ağaçlarına dair hazırladıkları rehabilitasyon raporu, bu alandaki bilimsel çalışmalara ışık tutacak niteliktedir. Böyle özel bir çalışmanın Yürüyen Köşk gibi çevrecilik tarihinde simgesel bir mekânda paylaşılacak olması ve bu konuda ilk kez Yalova’da bir söyleşi düzenlenmesi, bizler için ayrı bir mutluluk kaynağıdır. Gelecek nesillere doğa sevgisi ve çevre bilinci aşılamak amacıyla tüm halkımızı bu anlamlı etkinliğe davet ediyorum.”
“Anıt Ağaçlarla Uyumlu Kentler” Söyleşisi
Söz Uçar, Ağaç Kalır
13.00 | Açılış Konuşması
- Yalova Belediye Başkanı
13.15 | Bilimsel Sunumlar
- Prof. Dr. Mustafa Var
(Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü)
Konu: Anıt Ağaçlar ve Kentsel Doku İlişkisi
- Anıt ağaçların şehir kültürü ve kimliğindeki önemi,
- Kentsel dokuda doğal varlıkların korunması gerekliliği.
- Prof. Dr. İbrahim Turna
(Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü)
Konu: Anıt Ağaçlarda Bakım ve Budama
- Anıt ağaçların uzun ömürlü olması için yapılması gereken özel bakım ve budama teknikleri.
- Doç. Dr. Ahmet Hakyemez
(İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü)
Konu: Anıt Ağaçları Koruma ve Hastalıklarla Mücadele
- Anıt ağaçların karşılaştığı hastalıklar ve koruma stratejileri,
- Toplum bilincinin hastalık önlemedeki rolü.
14.00 | Soru-Cevap
Moderatör: Doç. Dr. Mustafa Var